Ezt az átiratot kissé módosítottuk a zökkenőmentes olvashatóság érdekében. Az audio oktatás angolul történik.

OM SWASTI.

Üdvözlöm minden kedves Dharma barátom. Örömmel végzitek a valódi Dharma gyakorlását? A Dharmára összpontosítjátok a figyelmetek? Ne feledjétek, amit utoljára mondtam, a legfontosabb dolog az, hogy a fókuszunkat a helyes irányba tereljük, ne pedig a rossz irányba. Ragadjátok meg ezt a lehetőséget, és használjátok ki jól. A bölcs és az ostoba viselkedés között az egyetlen különbség, hogy éltek–e ezzel a lehetőséggel, vagy sem, és hogy milyen gyorsan ragadjátok meg ezt a lehetőséget. Ebben az időszakban lehetőségünk van a fókuszváltásra, arra hogy figyelmünkkel önmagunk felé forduljunk, mivel ezek a szokatlan körülmények lehetővé teszik számunkra, hogy fókuszunkat áthelyezzük a szokatlan belső figyelemre, egy mélyebb szintű figyelemre, emlékeztek?

A körülmények arra kényszerítenek minket, hogy ne a szokásos külső tevékenységeinket végezzük, amelyeket századok óta újra és újra értelmetlenül ismétlünk. Soha senki nem talált valódi értelmet e tevékenységek mögött, de mi továbbra is folytatjuk őket. Ezúttal a figyelmünk eltolódott ugyan más irányba, de a legtöbb ember számára a vírus, a félelem, az aggodalom és a szorongás felé mozdult.

Mivel mi dharmagyakorlók vagyunk, nekünk az ellenkezőjére kell összpontosítanunk, a valódi lehetőségre. Emlékeztek? Legutóbb sokat beszéltem erről. Ne feledjétek, ha most nincs is túl sok külső tevékenységre módunk, de mi mégis az internetre, a haszontalan csevegésre és a világháló adta szórakozás felé fordítjuk a figyelmünk, akkor az csak lustaság és időpazarlás. Ez megint csak akadályozza a valódi dharma gyakorlását. A valódi dharmagyakorlás nem feladatot, terhet, kötelezettséget jelent, hanem valódi önfejlesztést, önerősítést a megvilágosodott valódi természetünk elérése érdekében. Mindössze ennyi, ez nagyon fontos.

Ma inkább arról fogok beszélni, hogy mi a Shambhala valójában, és mit jelent a Shambhala Harcos. Mit jelent valójában harcosnak lenni? Beszélni fogok még arról is, hogy a Kálacsakra Tantra milyen egyedi és különleges, illetve arról, hogyan kezeljük ezt a vírust és a mindenkit sújtó mentális problémákat.

Manapság nem csak a vírus jelent gondot, sokkal nagyobb gondot okoznak a mentális problémák. Tehát hogyan kezeljük ezt a helyzetet? Nem kell hozzá sok pénz, nem kell külső tevékenységeket keresnünk, nem kell más módszereket keresnünk ennek kezelésére, csak annak a felismerésére van szükségünk, amivel már amúgy is rendelkezünk, és hogy ezt hogyan alkalmazzuk jól, hogyan alakítsuk ki a megfelelő szokásokat hozzá.

Ez azt jelenti, hogy először meg kell értenünk Shambhalát. Shambhalának számos szintje van, a tisztaságot jelenti, és minden öröm, boldogság, és élvezet forrása. Shambhala szintjei már bennünk vannak, már ezen a földön vannak, és ez a föld sok szempontból Shambhala.

De általában a hagyományos látásmódunkkal mindent leszűkítünk, és megnehezítünk. Miért? Mert a tudatunk kicsi és rugalmatlan, ezért nem értjük Shambhalát, ezért van annyi problémánk, de ezeket a problémákat mi magunk hoztuk létre. Ha ezt felismerjük, akkor tudni fogjuk, hogyan vessünk ennek véget.

Tehát ez a mai témánk. Nagyon egyszerűen fogalmazva; a végső Shambhala, az abszolút Shambhala a mi valódi természetünk.

Lehet, hogy még nem értjük egészen, mi valójában Shambhala, mi ez az isteni tiszta föld. Gondolhatjuk azt is, hogy Shambhala túl messze van tőlünk, de valójában nagyon közel van hozzánk, és bár nem értjük, leszűkítjük a gondolkodásunk és Shambhalát hasonlónak látjuk például Amitabha Tiszta Földjéhez vagy Akshobhya Tiszta Földjéhez és így tovább.  Még lehet, hogy mindezt nem értjük.

Egy szűk látókörűen gondolkodó ember megkérdezheti, hogy Shambhala itt van-e valahol a földünkön. Miért tesszük fel ezt a kérdést? Mivel nem értjük, hogy az egész világ Shambhala, nem értjük ezt, mert szűk látókörűen gondolkodunk, így aztán azt mondjuk, hogy valahol itt van a földön, de még ha ezt is hisszük, az sokat segít.

Ez az oka annak, hogy az ősi szövegek így magyarázzák. Pontosan úgy, mintha egy kétéves gyermeknek magyaráznák, aki még nem érti az igazán fontos dolgokat, de megpróbálunk neki rövid és egyszerű mondatokban beszélni, amelyek nem teljesen pontosak ugyan, de hasznosak a gyermek számára. Azt mondjuk neki, amit megérthet. Tehát az a szokásos értelmezés, hogy Shambhala egy hely a földön, pontosan ilyen. Miért olyan fontos ez? Mert még Shambhala értelmezésének ez a kezdeti szintje is sokkal jobb, mint a tiszta földek bármely más leírása. Más vallásokban vagy más buddhista hagyományban szereplő leírások sem teljesek a tiszta földekről vagy az isteni, tiszta birodalmakról, nem annyira gyakorlatiasak, és valamiféle mesének tűnhetnek, és ha sok kérdés merül fel bennünk, nem kapunk egyértelmű választ.

Shambhala esetében ez nem így van, a Kálacsakra Tantra részletes magyarázatot kínál róla. Shambhala első Dharmakirálya, Suchandra és Shakyamuni Buddha a beszélgetésük során elhangzott kérdések és válaszok segítségével magyarázza el Shambhalát, ezért ez a magyarázat sokkal világosabb, mint bármely másik. Másrészt ez sokkal gyakorlatiasabb is, mivel Shambhala tiszta földjének küldetése, hogy segítségével átalakítsuk a földünket, a világunkat, az emberiséget. Bármely más buddhista hagyomány vagy más vallás tiszta földjéről nagyon keveset írnak, a Shambhalát bemutató szövegekhez képest. Ezért Shambhala elérése gyakorlatiasabb cél számunkra, kapcsolatba tudunk lépni vele, és ez a legfontosabb ennek a földnek, az emberiségnek, nekünk.

Ha ez a helyzet, hogyan tudunk jó kapcsolatot létesíteni Shambhalával? Az egyetlen módja, a legjobb módszer a Kálacsakra Tantra, ha ezt gyakoroljátok, és tanuljátok. Ez a legjobb kapcsolat, mert nagyon-nagyon világos, és egyszerű. Suchandrának és a Shambhala bódhiszattva királyainak maga a Buddha tanította a Kálacsakra Tantrát. A Shambhala Dharmakirályok megértésének másik módja az egyetemes császárság.
Sehol máshol nincs ilyen egyetemes uralkodó, mint a Sambhala Dharmakirályok, ha tudtok ilyenről, kérlek, mondjátok el nekem. De nincs más ilyen uralkodó, mint a Shambhala Dharmakirályok és -királynők.
Shambhala császársága egyetemes császárság. Mit értünk az egyetemes császárság alatt? Ez azt jelenti, hogy hatalmukban áll a teljes univerzumot irányítani, kormányozni, de nem a szokásos szamszárikus módon. Ez az összes érző lény megszabadítását, különösképpen és elsőként az emberiség megszabadítását jelenti.
Shambhala küldetése az emberiség megszabadítása. Ki mondta ezt? Nem én találtam ki, Shakyamuni Buddha mondja a Kálacsakra Tantrában, az első Shambhala Dharmakirállyal, Suchandrával folytatott beszélgetése során. Tehát Shambhala küldetése, hogy megszabadítsa, és átalakítsa ezt a tisztátalan emberiséget, ezt a tisztátalan, kiegyensúlyozatlan világot. Ez Shambhala küldetése.

A kérdésre, hogy mit tehetünk, mit kellene tennünk, a válasz, hogy mindezt meg kell értenünk. Vagy ha nem igazán értjük, akkor el kell hinnünk, hinnünk kell a Buddhában, hinnünk kell a dharma királyokban, mert ez az első lépés vagy az első feltétel a világunk átalakításához, megszabadításához. Ezért kell hinnünk.
A második lépés, hogy gyakorolnunk kell. Mi jelent a Shambhala gyakorlása? Lehet, hogy nem tudjuk gyakorolni a Shambhala gyakorlatait teljes mértékben, de gyakorolhatunk valami hasonlót, ami nem más, mint a szeretet és az együttérzés. Amikor azt mondom, a szeretet és együttérzés, azt gondolhatjátok, ó, ez semmi különös.

A buddhizmus minden hagyománya, és más vallások is erről beszélnek, semmi különös, semmi új. Talán ezt gondoljátok. De mégis ez valami új, és különleges, mert általában az emberek nem értik, félreértik mi a szeretet és az együttérzés.
A szeretet és az együttérzés körül egyetemes félreértés van, megint csak a szűklátókörű, rugalmatlan gondolkodásmód és a negatív szokásaink miatt. Ezért nem értjük meg még a szeretetet és az együttérzést sem. Amikor a szeretetről beszélünk az emberek általában a ragaszkodásra gondolnak, a kötődés természetét, a vágyat, a birtoklást értik ez alatt: „Ó, ezt nagyon szeretem. Valóban szeretném azt.”
Az együttérzés körül szintén félreértés van. Az emberek azt gondolják, az együttérzés nagyon szomorú dolog: „Mások szenvednek, itt van ez a koronavírus, a legtöbb idős ember meghal, és ettől nagyon szomorú vagyok.” Az emberek azt gondolják, hogy ez az együttérzés, de talán a szeretet és az együttérzés ezen szintje jobb, mint a semmi, sokkal jobb, mint teljesen érzéketlennek lenni. Legalább annyira legyünk érzékenyek, hogy lássuk mások szenvedését, ez egy kicsit jobb, mintha semmi együttérzés, semmi szeretet nem lenne bennünk, ez egy jó kiindulási pont, de a valódi szeretet és együttérzés nem ez.

Értitek ezt? Hallgassatok figyelmesen! A szeretet nem arról szól, hogy akarunk valamit, hanem az örömről szól. Amikor szeretünk, örülünk, és élvezzük azt. Nem azt jelenti, hogy valamit birtokolni akarunk, hogy valaki vagy valami nélkül nem tudunk létezni. Örömmel részt veszünk benne.
Ez azt jelenti, hogy ha sok mindent élvezettel végzünk, akkor több szeretet van bennünk, ha pedig csak nagyon kevés dolgot tudunk élvezni, akkor nagyon kevés szeretet van bennünk. Az együttérzés nem a szomorúság és az önsajnálat, vagy a mások iránti sajnálat, sem pedig a rettegés, vagy a félelem, hanem a valódi gondoskodás. Az együttérzés a félelem ellentéte, hihetetlen elszántság és lelkesedés. Mindent élvezettel és félelem nélkül csináltok, ez együtt a szeretet és az együttérzés tökéletes egyesülése. Ki ne akarná ezt? Mindenki ezt akarja, és pontosan erre van mindenkinek szüksége, és már rendelkezik is mindenki ezzel a lehetőséggel.

Egyszerűen csak próbáljatok megszabadulni a rossz, berögzült mintáktól. Ha így tesztek, akkor harcosok vagytok, hősök és hősnők. Ezt jelenti Shambhala harcosának lenni. Shambhala minden királya és királynője, valamint Shambhala minden lakosa harcos, és ezt jelenti valódi bódhiszattvának lenni. A valódi bódhiszattvák nem sírnak, és nem szomorúak.

A sírás és a szomorúság a tudat gyengülését jelenti, de kiindulási pontként természetesen jó. Ha látjátok a szenvedést, és nem tudtok sírni, az érzéketlen szívet takarhat, ami nem olyan jó. De ha ezt meghaladjátok, akkor nem sírtok, nem vagytok szomorúak, mert ez semmi új dolgot nem jelent a számotokra, ez nem változtat meg titeket vagy a tudatotokat, hiszen már tudjátok, hogy ez a szenvedés természete. És a jó az, hogy nem féltek ezt átalakítani. 

Az emberek általában azt gondolják: „Ó, minden érző lényt megszabadítok én magam.”  Ez nevetséges, és lehetetlen. Mindenki a saját életével van elfoglalva, hogyan szabadíthatnátok meg akkor minden érző lényt, hiszen olyan nehéz akár egyetlen érző lény kedvére tenni, nemhogy az összes lényt megszabadítani?

Ez logikusan hangzik, de ez a korlátolt tudat logikus megközelítése, és a korlátolt rendszer szempontjából ezt helyesnek is mondhatjuk. De ha bódhiszattvák akartok lenni, akkor túl kell lépnetek ezen, mivel a logikus megközelítés a korlátolt mentális rendszerből származik.

Ha ezt meghaladjátok, akkor minden élvezetessé válik, mindent örömmel és félelem nélkül tesztek meg, és ez azt jelenti, hogy félelem vagy kétség nélkül törekedtek az összes érző lény megszabadítására. Szeretettel és élvezettel végzitek a számtalan érző lény megszabadítását.

Ezt jelenti a valódi értékes drágakő. Általában, amikor értékes drágakőről beszélünk, nem igazán tudjuk, mit értünk ez alatt. Csak valami kő, ami ritkább, mint a többi kő. De valójában, a nagyon értékes drágakő, a legfontosabb, abszolút drágakő, az ez a fajta tudat, és ezzel már rendelkezünk is, csak ideiglenesen van némi szennyeződés a külső oldalán, ami elfedi ezt az ékszert. Ezért meg kell tisztítanunk, meg kell szüntetnünk ezeket a berögzült mintákat, de ez nem nehéz, mert megvan bennünk a hajlandóság. Ha ez nincs, akkor már azelőtt feladjuk, hogy elkezdenénk. Akkor valóban nagyon nehéz, és nem csak nehéz, lehetetlen is. De nem így teszünk, mert rendelkezünk a buddhatermészettel, a tökéletes igazsággal, a harcos természettel, és ezt nem csak meg kell találnunk, hanem fel kell fednünk, csak meg kell valósítanunk önmagunk saját igazságát.

Ha így cselekedtek, akkor átalakítjátok ezt a világot. Először a saját világotok alakítjátok át, ami azt jelenti, hogy be vagytok zárva otthon, egy kicsi szobába, egyedül vagy néhány családtaggal, unatkoztok, és úgy gondoljátok, sokkal fontosabb elintézni való dolog van odakint. Sok ezer év óta gondolkodnak így az emberek, mégsem értek el semmi fontosat. Tehát most itt az idő, amikor megkezdhetitek saját tudatotokban az utazást az igazság, a buddhatermészet, az abszolút valóság felé. Eddig nem a valóságban éltünk, hanem Illúzióban. Kezdjük el, és fedezzük fel az abszolút valóságot, és arra gondoljunk, hogy ez mennyire csodálatos.

Miért mondom, hogy a Kálacsakra olyan fontos? Általánosságban véve minden Dharma a buddhatermészetről és az átalakításáról szól. De hogy hogyan alakítsuk át, hogyan helyezzük el ezt az egész világot, a külső, belső és a kiegészítő három birodalmat, ezt igazán elegánsan csak a Kálacsakra Tantra fejezi ki. Itt van például a koronavírus, olyan sok emberben van félelem, szorongás, még depresszió is. Az egész világ most azt figyeli, mit csinálnak, mik a reakciók.

Valójában semmi rendkívüliről nincs szó. A halálhoz vezető körülmények százaival nézünk szembe naponta, de nem szokásunk erre gondolni. Úgy teszünk, mintha nem halnánk meg egyszer, mintha nem lennének a halálhoz vezető körülmények, csak a koronavírus. Nem tagadom, hogy létezik a koronavírus ezen a világon, nem tagadom, hogy sok száz ember hal meg ettől, azt mondom, hogy ez normális, csak ezúttal a figyelmünk fókusza megváltozott, ezért csinálunk ebből ilyen nagy dolgot. A Kálacsakra Tantra gyakorlása viszont nem ez, hanem az ökoszisztéma kiegyensúlyozása. Az egészséges tudat, az egészséges test, az egészséges hozzáállás, az egészséges szemlélet, az egészséges motiváció kiegyensúlyozása. Ez a Kálacsakra gyakorlása, ha így végzitek, akkor a külső világot is átalakítjátok és kiegyensúlyozzátok. Akár azt gondoljátok, hogy a vírus külső vagy belső dolog, egy kicsit külsőnek tűnik, de ugyanakkor mégsem tud az emberi test nélkül élni, ez tehát azt jelenti, hogy belső is. De nem számít. A külső világ is, a belső világ is átmeneti és különböző, ugyanaz a természetük, de más a jellegük. Akárhogy is, a vírus nem valami gonosz, aminek semmi köze más érző lényekhez, aminek semmi köze ehhez a világegyetemhez. Nem így van, ez egy ideiglenes és kiegyensúlyozatlan kis részecske.

Tehát ha a tudatunk rendelkezik a megfelelő hozzáállással, a megfelelő szemlélettel és motivációval, akkor ezek kiegyensúlyoznak minket. Ez milliószor jobb, mint bármely más megoldás.  Bármely más megoldás a tünet kezelésére szolgál, nem a betegségre, de ez egyensúlyba hozza tudatunkat a szeretettel és az együttérzéssel, és ez kezeli a betegséget, a betegség gyökerét. Láthatjuk, hogy aki kevésbé aggódik, és jobb a szervezete immunrendszere, ez a betegség nem érinti őket, mert ez egy kis egyensúlyt jelent a testükben, a tudatukban. Ez korlátozott egyensúly ugyan, de mégis segít az egyéneknek.

Ha az általam ismertetett valódi szeretettel és együttérzéssel — nem pedig a szokásos, kisszerű szeretet és együttérzés elképzelésével — egyensúlyba hozzuk a testünket és a tudatunkat, ha ezzel a tudattal, a megfelelő hozzáállással, a helyes szemlélettel végezzük, akkor ez egyensúlyt teremt az egész univerzumban, nemcsak a testünkben.

Talán egy kicsit el kell magyaráznom a helyes szemléletet, vagy azt, amit a Kálacsakra ez alatt ért. 

A Kálacsakra helyes szemlélete meghaladja ezt az univerzumot, de maga ez a világegyetem is Kálacsakra megjelenése. A megjelenés azt jelenti, hogy nem valódi, de nem jelenhet meg Kálacsakra nélkül, ez azt jelenti, hogy a Kálacsakra teljes mértékben uralja ezeket a megjelenéseket, ezt a világot, ezt a világegyetemet. Meg kell értenünk tehát a helyes nézetet, a helyes szemléletet.

Mi a helyes hozzáállás? Nem az a helyes hozzáállás: „Ó, ez a vírus valami gonosz, ez a vírus valami méreg, ami valami rosszat jelent, valami különállót, semmi köze az univerzumhoz, semmi köze hozzánk.” Ehelyett elfogadjuk, hogy ez a vírus a saját univerzumunk, a saját testünk egyik vonása, vagyis csak egyensúlyra van szükségünk, csak ki kell egyenlíteni a dolgokat, és nem a szélsőségek felé menni. Ez a vírus nagyon parányi átmeneti egyensúlyhiányt okoz, ez nem az egyetlen egyensúlyhiány az életünkben, milliónyi van ilyen, és az egyensúly megteremtése érdekében ezeket együtt kell kezelnünk, nemcsak a vírusra összpontosítani.

Nem azt mondom, hogy ne maradjatok otthon, hogy ne viseljétek a maszkot, hogy ne mossatok kezet, ezek a tevékenységek a nyilvánvaló átmeneti megoldás részét képezik. Természetesen végezzük ezeket, de ez csak néhány tünet elkerülését célozza meg. Ha valóban kezelni akarjuk a betegség gyökerét, akkor meg kell értenünk a Kálacsakra Tantrát, ez a legjobb megoldás.

Mi a helyes motiváció? A helyes motiváció azt jelenti, hogy szeretnénk kiegyensúlyozni az egész világot, nem egymást hibáztatni azzal, hogy azt mondjuk, ez valakinek a műve, ez az ő hibájuk. Egyébként, ha ezt tényleg valakik csinálták, ha valakik valóban el akarták pusztítani az emberiséget, és ezért készítették ezt a vírust, akkor rájuk pusztulás vár, a Shambhala harcosok elpusztítják őket.

Ez azt jelenti, hogy nemcsak a Shambhala harcosok által pusztulnak el, hanem a mi tudatunk harcos természete — a szeretet és az együttérzés — által, mivel ezek a szélsőségesek nem túl erősek, ezt mondja a Buddha is a Kálacsakra Tantrában.

De a szélsőségesekről nem a hagyományos módon beszél, csak nagyon egyszerű magyarázatot ad, mert az emberek akkoriban nem értették meg. Akkoriban az emberek nagyon iskolázatlanok voltak, falusi emberek, akik egymással harcoltak, megpróbálták egymást legyőzni, megölni. Abban az időben a Buddha ennek a tudatállapotnak megfelelően magyarázott.

A 21. században azonban az emberek továbbra is pontosan ugyanúgy magyarázzák ezt, ami helytelen, ezért a Shambhala könyvemben mindent jobban kifejtek. Most erről adok egy rövid magyarázatot. Bármi, ami kiegyensúlyozatlan, nem azt mondjuk, hogy a Shambhala harcosok elpusztítják azt, hanem kiegyensúlyozottá teszik. Az ősi időkben pusztításnak hívták mikor Shambhala seregei, katonái leromboltak valamit, így aztán ezt egyfajta vallásnak tekintjük. Ez a dolgok nem megfelelő értelmezése.

Ez azt jelenti, ha valaki az emberiség elpusztítására készítette ezt a koronavírust, akkor mindaz, aki ezzel a tudattal rendelkezik, mind a koronavírus kiegyensúlyozottá válik. Most kiegyensúlyozatlanok, és a Kálacsakra Tantra gyakorlásán keresztül kiegyensúlyozottak lesznek.

Talán nem kell túl sok évet várnunk erre. Ha ezek az egyensúlyhiányok megtörténnek, akkor Shambhala felmerül, mert Shambhala az egyensúlyhiány ellenszere, ezért nem kell aggódnunk, mert ez is átmeneti. Egyszerűen csak a körülményeinket kell a megfelelő módon, a megfelelő szemlélettel, a megfelelő hozzáállással és a megfelelő motivációval megteremteni, nem pedig a negatív szokások mintáit.

Megragadjuk ezt a lehetőséget, hogy mi magunk harcossá váljunk, bódhiszattvák legyünk. Ragadjátok meg ezt a lehetőséget, figyeljetek befelé, és először tegyétek a saját tudatotok kiegyensúlyozottá, és ez azt jelenti, hogy egyensúlyba hozzátok az egész világot, az egész univerzumot, hogy a vírus betegségét kezelitek, nem pedig az átmeneti tüneteket.

Még ha oltást is készítünk, ez továbbra is átmeneti megoldás. A valódi oltás a szerető és együttérző harcos tudat, ez az örökkévalóságig tart, az egész univerzum számára, nem csak az egyének számára.

Meg tudjátok ezt tenni értem? Meg tudjátok ezt tenni az univerzumunkért? Meg tudjátok ezt tenni a Shambhala Dharma királyokért és bölcsekért? Meg tudjátok ezt tenni Shakyamuni Buddháért?

Biztos vagyok benne, hogy igen, mindannyian meg tudjuk tenni, mivel mindannyian ugyanazzal a természettel rendelkezünk, a buddhatermészettel, mint Suchandra Dharmakirály és Pundarika Dharmakirály, mint Manjushri Yashas, Kalki Aja. Mindannyian a hozzájuk hasonló természettel, a buddhatermészettel rendelkezünk eredendően, csak átmenetileg egy kissé eltérő szinten. Tehát ne felejtsétek el ezt, és ragadjátok meg ezt a nagyszerű lehetőséget a tanulásra, legalább a tanulásra. Legyen fogalmatok róla, mit jelent a Kálacsakra, mit jelent a Shambhala, mi a valódi szeretet és a valódi együttérzés, és aztán meditáljatok ezen. Ez a szeretet és együttérzés Kálacsakrát jelenti, az istenséget, Kálacsakra a férfi minőség és Vishvamáta a női minőség. Kettejük egyesülése jelenti a valódi szeretetet és együttérzést, az egymással egyesülést. A világ átalakítása azt jelenti, hogy örömöt leltek a férfi és női minőség egyesülésében. Ebből a nagy áldásból születnek újra a teljes Mandala, az egész világegyetem gyermekei.

Ezért az egész világegyetem tiszta, abszolút tiszta, és nincs hely a vírus számára, nincs hely semmilyen szennyeződésnek, gyengeségnek. Ez az oka annak, hogy a Kálacsakra yabyum, az istenségek egyesülése bennünk van. Külső szinten nem élhetünk női minőség nélkül, sem a férfi minőség nélkül. A nő nem tud szülni férfi nélkül. Belső szinten ugyanez, tehát meg kell értenünk ezt a természetet. Ha ezt megértjük, akkor elkezdjük megérteni a Tantrayana ösvényét, és ha azt megértjük, akkor elkezdjük átalakítani az egész világot. Kérlek, kövessétek a Tantrayana ösvényét, kövessétek a Kálacsakra ösvényét.

HUNG VAJRA SAMANTA SOHA

© Copyright 2017 Shar Khentrul Jamphel Lodrö